Haber

Alevi kurumlarına ‘suç ehliyeti yok’ denilen saldırgan için Adli Tıp’tan ‘tam cezai sorumluluk’ raporu

Ankara 63. Asliye Ceza Mahkemesi, Ozan Karaca’nın Alevi kurumlarına saldırdığı iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasında Karaca’nın akli dengesinin yerinde olup olmadığına ilişkin Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) rapor istedi. ATK, Karaca’nın “akıl sağlığının yerinde” olduğuna oybirliğiyle karar verdi. Kurum tarafından hazırlanan rapor dava dosyasına eklendi.

ANKARA ŞEHİR HASTANESİ ‘AKIL HASTALIĞI DEĞİL’ DEDİ

Ozan Karaca, Alevi kurumlarına yönelik saldırısının ardından gözaltına alınarak tutuklandı. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, Karaca’nın akli dengesinin yerinde olup olmadığına ilişkin rapor alınmak üzere sevk edildiği Ankara Şehir Hastanesi’nde 3 hafta müşahede altında tutuldu. Hastanede yapılan gözlem sonrası hazırlanan raporda, “İşlediği fiillerin hukukî anlam ve sonuçlarına ilişkin algısında, bu fiillere ilişkin davranışlarına yön verme kabiliyetinde azalma olduğu, suç ehliyeti yoktur”.

‘TAM CEZA SORUMLULUĞU’

Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, İhtisas Kurulu Başkanı Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Tıp Uzmanı ve Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, iki doçent ve bir profesör doktor tarafından hazırlanan raporda, sanık Karaca’nın ATK muayenesi 6 Şubat’ta gerçekleştirildi. belirtildi.

Karaca’nın akli dengesinin yerinde olduğu belirtilen raporun sonuç bölümünde, “Muayene sonucunda elde edilen bilgi ve bulguların yorumlanmasında herhangi bir akıl hastalığı veya zeka geriliği tespit edilmedi. cezai sorumluluğu etkileyecek ve kişide bilinç ve hareket hürriyetini ortadan kaldıracak veya azaltacak nitelikte ve derecede, Belge incelemesinde, sanığın cezai sorumluluğunu ortadan kaldıracak veya azaltacak bir akıl hastalığı içinde olduğuna dair tıbbi bulgu veya belgeye rastlanmadı. söz konusu kabahati işlediği sırada fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını kavrayabilme ve bu fiile ilişkin davranışına yön verebilme kabiliyetinin bulunduğu, Karaca’nın isnat edildiği suçlardan dolayı cezai sorumluluğunun tam olduğu oy birliği ile kabul edilmiştir. 30/07/2022.”

‘KARARININ ÖNÜNDE ENGEL YOK’

Avukat Ümran Hakverdi konuyla ilgili, “Ankara Şehir Hastanesi raporunda sanıkların tepkilerinin çok sıradan olduğunu ve olağan dışı karşılaşmaların olmadığını söylüyor. Ancak sonuç kısmına gelince suçluyu bağlıyor. Bu durum kabul edilemez.” Sanığın ceza ehliyeti dolu olup, yargılanmasına engel bir durum bulunmamaktadır. Herhangi bir indirim söz konusu olmayacaktır. Çünkü cezai sorumluluğu dolmuştur ve Türk Ceza Kanunu’nda ayrıca düzenlenen akıl hastaları için öngörülen tedbirlerden yararlanamayacaktır.” ifadesi kullanılmıştır.

“ALEVLER HEDEF OLUŞTURDU”

Belgede Demokratik Alevi Dernekleri ve Ana Fatma Cemevi’nin taraf olarak yer almamasına tepki gösteren Hakverdi, “Bu süreç göstermiştir ki, Alevilerin tabi olduğu konularda bile çeşitli engellerle karşılaşıyorsunuz. Alevilerin hedefte olmasının nedeni mevcut siyasi iktidarın dışlayıcı dili ve bu bilinçle yürüttüğü politikalardır. Belgedeki baş zanlı da sözleriyle Alevilerin inançlarının doğru inançlar olmadığını belirtiyor. Bu zanlının kendi görüşü değildir, yıllardır süregelen kin ve nefret içeren siyasi siyasetin bir ürünüdür. Siyasi kanadın topluma dayattığı bu kin ve nefretle Aleviler hedef haline getirildi.”

‘BU DOSYA TÜM ALEVLERİN DOSYASIDIR’

Sanıkların gerekli cezayı almaları için çalışacaklarını vurgulayan Hakverdi, duruşmaya katılma ve sahip çıkma davetinde bulundu. Hakverdi, “Bu dosyanın tüm Alevi unsurların dosyası olduğunun, bireysel yargılama yapılamayacağının ve bireysel karar alınamayacağının mahkemeye gösterilmesi gerekiyor. Bu da katılım ve takiple mümkün.”

Ne oldu?

Muharrem Orucu’nun ilk günü olan 30 Temmuz 2022’de Alevi kurumlarına eş zamanlı 5 baskın düzenlendi. Şah-ı Mardan Cemevi’nde ibadet sırasında saldırıya uğrayan Ahmet Ozan Karaca isimli kişi; Türkmen Alevi Bektaşi Derneği’nden bir kadın bıçaklı baskında yaralandı. Ayrıca Tuzluçayır Demokratik Alevi Dernekleri, Ana Fatma Cemevi, Gökçebel Köyü Derneği, Türkmen Alevi Bektaşi Derneği, Batıkent Serçeşme Cemevi baskınlar yaptı.

Ahmet Ozan Karaca’nın Ankara’da 4 ayrı cemevine girerek mahalle sakinlerine sandalye fırlatarak 2 kişiyi yaraladığı olayla ilgili yürütülen soruşturmada, Karaca’nın “akli dengesinin yerinde olmadığı” bildirildi. Savcılık, Karaca ve kendisine yardım eden iki zanlının 12 yıl 10 ay hapisle cezalandırılmasını talep etti. İddianamede, raporda belirtilen hususlarda mahkemenin takdir yetkisinin değerlendirilmesi gerektiği belirtilirken, sanık Karaca’ya “halkı kin ve düşmanlığa tahrik”, “özgürlüğün kullanılmasına engel olma” suçlarından 12 yıl hapis cezası verildi. inanç, düşünce ve kanaat”, “ibadet yerlerine zarar verme” ve “basit yaralama”. 10 aya kadar hapis cezası istendi. Savcı, mahkemenin sanığın akıl hastası olduğu sonucuna varması halinde akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirlerinin uygulanmasını talep etti.

Davanın 30 Ocak 2022’de görülen ilk duruşmasında sanık Karaca’nın akli dengesinin yerinde olup olmadığının belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesine karar verildi. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu