Haber

ASKİ, Yenimahalle’deki Lalegül Kavşağı’ndaki 20 yıllık sorunu çözdü

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, Yenimahalle ilçesinde 20 yıldır çözüm bekleyen Lalegül Kavşağı olarak bilinen bölgenin sorunu için harekete geçti. İçme suyu, atık su, yağmur suyu hatları ve diğer altyapıların en yoğun olduğu noktalardaki eski borular yeni beton borularla değiştirilmiştir. Yağmur suyu kollektör bordüründeki çatlaklar onarılarak stabilize edilen hat, yeni bir arıza olmaması durumunda can güvenliği açısından tehlike oluşturmayacak.

Yenimahalle ilçesinde, Şehit Cem Ersever Caddesi’nin (Lalegül Kavşağı) içme suyu, atıksu ve yağmur suyu hatlarının geçtiği 417’nci Cadde ile birleştiği Demetgül Mahallesi’nde şiddetli yağışların ardından 3 metre yarıçap ve 2 metre derinlikte çökme meydana geldi. tehditkar Başkent Ankara’nın yıllardır biriken sorunlarını tek tek masaya yatırarak çözen ASKİ, eskiyen boruları yeni beton borularla değiştirerek hattı stabilize etti.

ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, teknik ekibiyle birlikte sokakta yürütülen çalışmaları denetledi. Çalışmalar hakkında bilgi veren Öztürk, “Söz konusu çökmeler maalesef burada yaşayan vatandaşlarımızın hayatını tehdit edecek düzeydeydi. Dolayısıyla dün (31 Mayıs 2023) böyle bir olay yaşadık. bin mm atıksu hattımızın çökmesi, yüzeyde kırılmalar oldu. Hatta ciddi bir tıkanıklık oluştu” diye konuştu.

KRİTİK ÇALIŞMA

Son sorunun ardından boruları değiştirmek için çalışmalara başladıklarını kaydeden Öztürk, “Kritik noktalara yerleştirilen betonlarla stabiliteyi sağladık. Yaklaşık 3-4 kişi uzunluğundaki boruları değiştirdik. Hem pis su hem de yağmur suyu hatlarını, 2 bin 200’lük içme suyu hattının yanı sıra zeminde yer alması nedeniyle bölgede son derece kritik bir çalışma gerçekleştirdik” dedi. .Öztürk şu bilgileri paylaştı:

“Kritik diyorum çünkü ana içme suyu hattına herhangi bir zarar gelmesi çok büyük yerleşim yerlerinin bir süre susuz kalması anlamına gelir. Bu nedenle hassas bir çalışma yaptık. Bölgedeki büyük çökmelere müdahale edilerek süreksiz analizler üretildi. Daha önce borular vardı ama şimdi çöken zeminin her tarafı betonlandı.” Borularla değiştirdik. Şiddetli yağışlarda zemine çökmeler sonucu hududumuzdaki borularda ciddi aşınmalar oldu ama bu şekilde kalıcı bir çözüm ürettik. Bu bölgede bir daha çökme olmayacak” dedi.

“BÖYLE KAPSAMLI BİR ÇALIŞMAYI DAHA ÖNCE GÖRMEDİK”

Sokakta esnaf olarak çalışan Ferhat Uğurlu, Genel Müdür Öztürk ve ASKİ ekiplerine teşekkür ederek, “Burası çok değerli bir cadde, her yere bağlanan bir yol. Bu bölgede şimdiye kadar bu kadar kapsamlı bir çalışma görmedik. 20-25 yıldır burası senede 10 defa gelirdi çöküyordu.Gelip üzerine toprak atıp asfalt döküyorlardı.Yani hep çöpe gitti.İnşallah detaylı bir analiz yapılır. Burası şimdiye kadar yaklaşık 40 kez çöktü, bu sefer son olur inşallah, hayırlı olsun” dedi.

Demetgül Mahalle Muhtarı İsmail Tutal da, “Yaklaşık 20 yıldır bu tür sıkıntılarımız vardı. Yağmur yağınca hep bu azabı yaşadık. Önemli çökmeler nedeniyle insan hayatı tehlikeye giriyordu, araçlarımız telef oluyordu. Şimdi böyle efsaneler vardı. ‘Fay hattı altından geçiyor’ burada.” Hep acelemiz vardı. Bu sorunu çözdüğünüz için çok teşekkür ederim. Umarım bir daha olmaz” dedi.

Esnaf Mustafa Çakır şunları söyledi:

“Bu iş biraz meşakkatli bir iş olduğu için şimdiye kadar hep kesintili analizlerle ilerlediler. Şu anki sürecin kalıcı olacağını düşünüyorum. Belediyenin TIR’ını sürekli meşgul etmek istemiyoruz, istiyoruz. bir defa yapılacak ve kalıcı olacak.”

kosk-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu