Haber

Bakan Işıkhan, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Çalışma Hayatı” paneline katıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Emeklilerimizin yüzünü daha da güldürecek yeni adımlarla tüm vatandaşlarımızın refaha ortak olmasını sağlayacağız.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi tarafından düzenlenen “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Çalışma Hayatı” paneline katıldı.

Burada konuşan Bakan Işıkhan, Cumhuriyetin 100. yüzyıl olduğunu sözlerine ekledi. Yıldönümünü kutlayarak başladı. Filistin’de yaşananlara değinen Işıkhan, şunları söyledi:

“Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını bizim için ifade ettiği anlam ve öneme yakışır şekilde kutluyoruz. Ancak bir yandan da Filistin’de göz önünde soykırıma uğrayan kardeşlerimizin acısını yaşıyoruz. Tüm dünyanın gözü önünde, insanlığın utancı haline gelen İsrail’in uluslararası hukuk önünde hesap vermesi konusunda kararlıyız.” Şunu vurgulamak isterim. Ne yazık ki İsrail, Avrupa ve Amerika’nın desteğiyle Gazzeli kardeşlerimize bir aydır büyük bir zulüm ve vahşete maruz kalıyor. Filistin tüm insanlığın ortak davası ve ortak vicdanıdır. Doğmamış bebeklerin katledildiği bu soykırımda aslında öldürülen insanlığın vicdanıdır. Bizler, “Geçmişten bugüne her zaman mazlumların ve mağdurların yanında yer almış bir millet olarak Gazze’nin sesi olmaya, onurlu ve adil tavrımızı sürdürmeye, zulme karşı durmaya devam edeceğiz.”

“Çalışanlarımızın teri, işveren ve yatırımcılarımızın cesareti en büyük motivasyon kaynağımız oldu”

Bakan Işıkhan, 100. yılın aynı zamanda Türkiye Yüzyılı vizyonu açısından da bir parlama olacağını vurgulayarak, “Cumhurbaşkanımızın kurduğu anlayış olan, devleti milletimize hizmet aracı olarak gören yönetim anlayışımız sayesinde Sayın Bakanımız, Recep Tayyip Erdoğan, 21 yıldır her alanda olduğu gibi iş hayatında da varız.” İnsan odaklı, hak ve adaleti temel alan politikaları sosyal devlet anlayışımızın gerektirdiği biçimde uyguladık ve uygulamaya devam edeceğiz. Çalışanlarımızın teri, patronlarımızın ve yatırımcılarımızın yüreği, milletimizin desteği en büyük motivasyon kaynağımız oldu. Doğduğu andan itibaren hatta ölümünden sonraki döneme kadar. “85 milyon vatandaşımızın anında yanında olduk ve her birinin sorunlarıyla birebir ilgilendik. Çalışanlarımızın, emeklilerimizin, memurlarımızın, patronlarımızın, girişimcilerimizin sorunlarını kendi sorunumuz gibi gördük.”

“Çalışma hayatının yapısal sorunlarının çözümü için çok önemli adımlar attık”

Çalışma hayatının yapısal sorunlarının çözümüne yönelik çok ciddi adımlar atıldığına dikkat çeken Bakan Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öncelikle mevzuatımızı uluslararası standartlara uygun olarak düzenledik. Yasal düzenlemeler yaparak sendikalaşmanın önündeki engelleri kaldırdık. Çözümü mümkün olmayan sorunlarımızı dosya dosya evrak alarak çözdük. EYT’yi gündemimizden çıkardık. Son yıllarda salgın hastalıklar, yangınlar, depremler ve beraberinde gelen küresel mali krizler gibi pek çok sorun çözüme kavuştu. “Ülkenin kolay kolay atlatamadığı bu zor günleri büyüyerek, gelişerek aştık. Kolay kolay yıkılmayacak sağlam ekonomik yapımız sayesinde her şeye rağmen büyümeye devam ettik. Bu kuralların neden olduğu enflasyonun olumsuz etkilerine karşı hem çalışanlarımızı hem de patronlarımızı korumaya devam ediyoruz.”

“Emeklilerimizin yüzünü daha da güldürecek yeni adımlarla tüm vatandaşlarımızın refahına ortak olacağız.”

Bakan Işıkhan, 11 ilin yerle bir olduğu 6-7 Şubat depreminde bile teşvik ve takviyelerle çalışma yaşamını ayakta tutmak için birçok önlem alındığını hatırlatarak, “Ekonominin çarklarını bir yıl bile durdurmadık. Sadece son 6 ayda Asgari Fiyata temmuz ayından itibaren ekleme yapıldı. Artış yaptık. Bir yılda yaptığımız artış yüzde 107 oldu. Asgari memur maaşını 22 bin TL’ye çıkardık. 7. Dönem Toplu Sözleşme sürecimizi başarıyla yürüttük, diğer paydaşlarımızla yeni protokoller imzaladık, iş dünyamızın birçok temsilcisiyle sık sık bir araya gelerek ihtiyaç ve talepleri değerlendirdik. “Yeni çözümler aradık. Çalışmayan emeklilerimize 5 bin TL ikramiye veriyoruz. İnşallah emeklilerimizin yüzünü daha da güldürecek yeni adımlarla tüm vatandaşlarımızın bu refaha ortak olmasını sağlayacağız” dedi.

Çalışma hayatının çok taraflı ve çok taraflı bir yapıya sahip olduğunu belirten Işıkhan, çalışma hayatının geleceği açısından çalışma barışının sağlanması ve tüm faktörlerin istikrarlı kalması için çok taraflı bir bakış açısının gerekli olduğunu kaydetti.

Bakan Işıkhan, işçi, işveren ve kamu ayaklarının yanı sıra bu yapıyı ayakta tutan, destekleyen, teorik ve pratik olarak tecrübe ve bilgi birikimiyle katkıda bulunanın akademi camiası olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Her hareket fikirle başlar, uygulama teoriyle şekillenir. Konunun bilgi ve teori kısmını temsil eden değerli hocalarımızın çalışmalarına büyük önem veriyor, Türk Yüzyılını daha müreffeh zeminler üzerine hep birlikte inşa edeceğimize inanıyorum. Özellikle teknolojinin hızla ilerlediği yeni çağın gereklilikleri çerçevesinde, işgücü piyasasının ihtiyaçlarının belirlenmesi, toplumsal tepkinin belirlenmesi Yeni çalışma modelleri, yeni meslekler gibi kritik noktalarda fikir, öneri ve bilimsel çalışmalar , iş sağlığı ve güvenliği kültürünün yaygınlaştırılması, sosyal güvenlik sisteminin daha da geliştirilmesi kamu hizmetlerimize büyük katkı sağlayacaktır. Başta üniversite öğrencilerimiz olmak üzere tüm genç kardeşlerimize geleceğe giden yolda meşale olacaktır.” Bu tür çalışmalara çok önem verdiğimizi de belirtmek isterim.”

“Gençlere yönelik politikalara önem veriyoruz”

Işıkhan, gençlere yönelik politikalara önem verdiklerini ve bu alanda yoğun çalıştıklarını vurgulayarak, “Bakanlık olarak özellikle nitelikli iş gücü yetiştirme konusunda genç istihdamı konusunda değerli çalışmalar yürütüyoruz. Etkin işgücü programlarımız, teşviklerimiz ve teşviklerimizle gençlerin istihdamı konusunda değerli çalışmalar yürütüyoruz. Paydaşlarımızla ortak yürüttüğümüz, özellikle kadınlara ve gençlere yönelik destek ve projelerimiz var.” “Yanınızda olmaya devam edeceğiz. Bu yüzyılı emeğin, üretimin ve kalkınmanın yüzyılı yapma sözümüzde kararlıyız. Bunu gençlerimizle, akademisyenlerimizle, personelimizle, işverenlerimizle birlikte yapacağız.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak çalışma hayatında adaleti, sosyal ve teknik güvenliği tesis etmeye, istihdamın artması için gerekli tüm teşvikleri sağlamaya, her yıl artan ekonomik ve sosyal refahı tüm topluma yansıtmaya devam edeceklerini belirten 85 milyon vatandaşa teşekkür eden Bakan Işıkhan, panelin hayırlı olmasını dileyerek sözlerine devam etti. Bitti.

“Son 6 asgari fiyat müzakeresinin hiçbirinde karşı görüşümüz yok.”

Sempozyumda açıklama yapan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, TİSK olarak son 6 kat fiyat müzakerelerinin hiçbirinde muhalefete imza atmadıklarını vurgulayarak, şunları söyledi: ” 21 üye işveren sendikamız ve yaklaşık 2 milyon çalışanımızla Türkiye’nin istihdamına, üretimine, ekonomisine ve büyümesine katkıda bulunuyoruz. Ekosistem olarak gayri safi yurt içi hasılaya yaklaşık 200 milyar dolar, ihracata ise 100 milyar dolar katkı sağlıyoruz. Yüzde 15’lik bir paya sahibiz. sosyal güvenlik kurumu gelirlerinden pay alıyoruz. İSO500’de ilk 10 şirketten 7’si TİSK ekosisteminden. Bununla gurur duyuyoruz. Gücümüzü devlete koyuyoruz. Rekabetçi, kayıtlı ve üreten güçlü işletmelerden satın alıyoruz. ve çalışanlarına karşı sorumluluklarını tam olarak yerine getirir.Bu güçle yurt içinde 40’ın üzerinde, yurt dışında 10’un üzerinde kurum ve kuruluşla işletmelerimizi temsil ediyoruz.Baz fiyat görüşmelerinde her zaman masada olmaya önem verdik. TİSK olarak biz her zaman masadaydık, “Hiçbir zaman kalkmadık. Son 6 asgari fiyat görüşmemizin hiçbirinde karşı görüşümüz yok” dedi.

“Birçok ülkenin kolay kolay atlatamadığı bu zor günleri büyüyerek ve gelişerek aştık.”

Türkiye’nin küresel sorunları birçok ülkeden farklı olarak büyüyerek aştığını vurgulayan Koç, sözlerini şöyle tamamladı:

“Son yıllarda birçok ülkenin kolay kolay atlatamadığı bu zor günleri, salgın hastalıklar, yangınlar, depremler ve beraberinde gelen küresel mali krizler gibi, büyüyerek ve gelişerek aştık. Kolay çöküyoruz, her şeye rağmen büyümeye devam ediyoruz. Bu koşullar “Hem çalışanlarımızı hem de işverenlerimizi enflasyonun olumsuz etkilerine karşı korumaya devam ediyoruz.” – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu