Ekonomi

Çin’deki sanayi şirketlerinin kârları Eylül’de artmaya devam etti

Ulusal İstatistik Ofisi’nin (UIB) verilerine göre, yıllık cirosu 20 milyon yuan’ın (2,73 milyon dolar) üzerinde olan sanayi kuruluşlarının toplam karı bu ay çift haneli rakamlarda büyümeye devam etti.

Sanayi şirketlerinin kârları, Haziran’da yüzde 8,3, Temmuz’da ise yüzde 6,7 düştükten sonra Ağustos’ta yüzde 17,2 arttı.

Toplam kârlılık üçüncü çeyrekte yüzde 7,7 oranında artarken, bu yıl ilk kez bir çeyrekte artış gösterdi.

Öte yandan kârlılık, geçen yıla göre 9 aylık dönemde yüzde 9 oranında azalarak bu yılki genel düşüş eğilimini sürdürdü.

UİB istatistikçisi Yu Veyning, geçtiğimiz aydan itibaren büyümeyi destekleyici politikaların devreye girmesiyle sanayi üretiminde istikrarlı bir toparlanma yaşandığını ve bunun kârlılığa yansıdığını değerlendirdi.

Güçlendirme politikalarının iç pazardaki talebi ve buna bağlı imalat üretimini canlandırdığını belirten Yu, yurt içi talebin genişletilmesi, piyasaya güvenin artırılması, iş beklentilerinin istikrara kavuşturulması ve yeni sanayileşmenin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çin’deki sanayi kuruluşlarının kârları geçen yılın aynı dönemine göre ilk çeyrekte yüzde 21,4, ikinci çeyrekte ise yüzde 16,8 azaldı.

Devlete ait şirketlerin gelirleri ve kârları arttı
Öte yandan merkezi ve yerel yönetimlere ait şirketlerin gelir ve kârlarının yılın 9 ayında arttığı bildirildi.

Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, kamu şirketlerinin toplam gelirleri Ocak-Eylül 2023’te 61,9 trilyon yuan’a (yaklaşık 8,6 trilyon dolar) ulaştı.

9 aylık dönemde şirketlerin faaliyet gelirleri yıllık bazda yüzde 3,9, kârları ise yüzde 4,3 artarken, Eylül sonu itibarıyla borçların aktiflere oranı yüzde 64,8 oldu.

eynesilajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu