Ekonomi

Fabrikaya benzemeyen okulda günde 10 bin ekmek üretilecek

Fabrikaya benzemeyen okulda günde 10 bin ekmek üretilecek

BİTLİS Bitlis’in Tatvan ilçesinde Seydi Ali Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okuyan öğrenciler ürettikleri ekmeklerle geleceğin ustaları olma yolunda.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 81 ildeki meslek liselerine “fırın atölyeleri” kazandırılması amacıyla başlattığı proje kapsamında Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Seydi Ali Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ekmek fabrikası kuruldu. Fabrikanın kuruluşundan sonra okulun Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü öğrencileri, öğrenim gördükleri alanlarda deneyim kazanmak amacıyla haftada 5 gün uygulamalı eğitime tabi tutulmaktadır. Usta öğretmenlerin gözetiminde anaokulu öğrencileri için ekmek üreten öğrenciler, geleceğin ustaları olma yolunda ilerliyor.

Proje kapsamında öğrendikleri bilgileri fırıncılık atölyesinde uygulama fırsatı bulan gençler, yaptıkları çalışmalarla hem mesleki deneyim kazanıyor hem de üretime katkı sağlıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Okul Müdürü İlhan Kara, 20 bin kapasiteli ekmek üretim tesisine sahip olduklarını ve ilk etapta 10 bin ekmek üretmeyi hedeflediklerini belirtti. Atölyede üretimin devam ettiğini belirten Kara, “Milli Eğitim Bakanlığımız Türkiye genelindeki mesleki teknik Anadolu liselerine 118 fırın gönderdi. Bunlardan biri de Seydi Ali Reis Mesleki Teknik Anadolu Lisemizde kuruldu. Ekmeğimiz var. 20 bin adet üretim kapasitesi 2. devre itibari ile 10 bin adet ekmek üretmeyi planlıyoruz. Bunların arasında öğrencilerimiz için okul öncesi besin takviyeleri taşıyıp temin edeceğiz. İleride halk için de üretimlerimiz olacak. Usta hocalarımız eşliğinde öğrencilerimiz için ek dersler bulunmaktadır. Bunları hem halkımıza hem de öğrencilerimize hijyenik bir ortamda en keyifli haliyle sunmayı hedefliyoruz” dedi.

“Bir şey öğrenmeye çalıştığımızda çok şey öğreniriz”

Öğrenci Şevval Tetikoğlu, atölyede ekmek yapımının tüm aşamalarını öğrendiklerini belirterek, “Burada ekmek üretiyoruz. Ekmeğin nasıl yapıldığını, kıvamını, pişme sürelerini öğreniyoruz. Bu anlamda bir şeyler öğrenmeye kalktığımızda çok şey öğreniyoruz.”Buradaki amacım hem bu alanı sevmek hem de bir şeyler öğrenmek için buraya gelmek. Buraya ileride bir iş sahibi olmak, bir şeyler kazanmak ve öğrenmek için geliyorum. Buradaki günlerim gerçekten verimli geçiyor” dedi.

Öğrenci İbrahim Kaya, “Burada hamur yapmayı ve ekmek yapımında kullanılan tüm makineleri öğreniyoruz. İnşallah ileride çok yeterli yerlere geleceğiz ve güzel faydalar elde edeceğiz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu