Haber

Gazeteci Oruç’a iddianame: 35 habere 22 yıl hapis

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının açık tanık Ümit Akbıyık’ın ifadelerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 27 Nisan’da tutuklanan gazetecilerden Mehmet Şah Oruç hakkındaki iddianame tamamlandı. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, “yetkisizlik” kararı vererek iddianameyi Oruç’un ikamet ettiği Bitlis’e gönderdi. Bitlis 2. Ağır Ceza Mahkemesi, “terör örgütüne üye olmak” iddiasıyla hazırlanan iddianameyi kabul etti. İlk duruşmanın yapılacağı tarih, mahkeme heyetinin mutabakat zaptı hazırlamasının ardından belirlenecek.

GAZETECİLİK FAALİYETLERİ SUÇ DEĞERLENDİRİLİYOR

Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, 63 sayfalık iddianamenin ilk 5 sayfası birçok iddianamede olduğu gibi “PKK/KCK operasyonu”na ayrıldı. İddianamenin diğer bölümlerinde, Oruç’un gazetecilik faaliyetlerine ilişkin açık tanık Ümit Akbıyık’ın ifadelerinin yer aldığı 35 habere yer verildi. İddianamede, Oruç’un Mezopotamya Ajansı’nda (MA) yayınlanan imzalı haberlerinin “soruşturma altında” olduğunun söylendiğine dikkat çekildi. Açık tanık Ümit Akbıyık, Oruç’un MA’da yanlış bilgi gibi çalıştığını belirterek, ANF ve Nuçe Ciwan gibi sitelere de haber gönderdiğini iddia etti.

‘Kayyum Bayramını Eleştirmek’ Suçlaması

İddianamede, PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecride ilişkin haberler, tecridin kaldırılması talebiyle 2019’da açlık grevine başlayan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven ile yapılan röportaj ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekillerinin yaptığı açıklamalar suçlamalara konu oldu.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Kayyımlar tarafından düzenlenen “Sur Yol Şenliği”nin milletvekilleri ve sakinleri ile yapılan haberler, Hakan Arslan’ın 7 yıl sonra kemiklerinin ailesine verilmesi ve vefatına ilişkin baba Ali Rıza Aslan ile yapılan röportaj 27 Şubat 2020’de Rusya, ülke tarafından imzalandı. Lideri Saliha Aydeniz ile yapılan röportajlar kabahat sayıldı.

Lice ilçesinde sokağa çıkma yasakları nedeniyle insanların yaşadıkları sıkıntıları anlatan “Yasak ve operasyonlar hayatlarını kabusa çevirdi” başlıklı yazısı da suç sayılarak “Oruç’un örgüt mensubu olduğunun kanıtı” olduğu gerekçesiyle sınır dışı edildi. .

DELİL: GÖZALTI OLDUĞUNDA BİLDİRİLDİ

İddianamede, Mardin’de haber takibi sırasında gözaltına alınan Oruç’la ilgili “Beş gazeteci yedi gündür keyfi gözaltında” ve “Mardin’de tutuklu gazeteciler serbest bırakıldı” haberleri, Oruç’un çalıştığına “delil” olarak gösterildi. MA’da.

İddianamede dikkat çeken bir diğer bölüm de Oruç’un meslektaşlarıyla yaptığı telefon görüşmelerine ilişkin bölüm oldu. İddianamede, Oruç’un ofiste arkadaşlarıyla telefonda bire bir görüşmeler yaptığı, konuşmaların suç unsuru olarak gösterildiği belirtildi. Ancak görüşmelerin HTŞ kayıtları iddianameye dahil edilmedi.

Oruç’un sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla da “terör örgütü propagandası yaptığı” iddia edildi. İddianamede Oruç’un savunması “suçtan kurtulmak” olarak değerlendirildi.

35 HABER 22 YIL 6 AY ​​HAPİS TALEP

İddianamenin devamında Oruç’un haberlerinin “örgütün amaçları doğrultusunda yapıldığı ve örgüte hizmet ettiği” iddia edildi. İddianamenin sonuç bölümünde Oruç’un “terör örgütüne üye olmak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” gibi hatalar yaptığı ileri sürülürken, Oruç’un 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi. İddianamede, Oruç’un ileri sürülen iddiaları birden fazla kez işlediği ve bu nedenle ceza artırımını düzenleyen zincirleme kararların uygulanması da istendi. (HABER MERKEZİ)

cerkezkoy-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu