Ekonomi

Güney Kore Dünyanın En Büyük Çip Fabrikasına Dev Yatırımlar Yapıyor

Güney Kore, çip krizine çare olacak dünyanın en büyük çip fabrikasına yatırım yapıyor. Buna göre Samsung ve SK Hynix bu büyük yatırıma öncülük ediyor. Güney Kore bu anlamda çip üretiminde ve pazar payında söz sahibi ülkeler arasında yer almayı hedefliyor. Tamam ama bu devasa yatırım ne kadar olacak?

Güney Kore dünyanın en büyük çip fabrikasına doğru ilk adımı attı

Ortaya çıkan ilk ayrıntılara göre Güney Kore, 2047 yılına kadar toplam 473 milyar dolar değerinde çip fabrikası merkezi kuracak. Buna göre çip üretim merkezi 21 milyon metrekarelik geniş bir alana yayılacak. Görselleştirmek gerekirse, bu alan Camp Nou büyüklüğünde 278 stadyumu sığdıracak kadar büyüktür. Ayrıca Samsung ve SK Hynix’in bu dev çip fabrikasına 473 milyar dolarlık dev bir bütçe ayırdığı da ortaya çıktı.

Bugün Apple 502 milyar dolarla marka değeri en yüksek şirket konumunda. Bu anlamda yatırımın ne kadar büyük olduğu ortaya çıkıyor. Proje 2047 yılında tam kapasiteyle faaliyete geçecek. Ancak bu tesisler 2030 yılına kadar yani altı yıl içinde 7,7 milyon gofret üretim kapasitesine ulaşacak. Bu sayı çok büyük görünse de ortalama 71 adet gofretten işlemci üretmek mümkün. Tekrar alınacak toplam işlemci sayısı ise 108 bin civarında. Bu rakam Intel gibi bir devin üretiminin yüzde biri bile değil. Ancak bu kapasitenin 2047 yılına kadar önemli ölçüde artması planlanıyor.

Buna rağmen 2047 yılında tüm tesislerin musluk kapasitesinde çalışması bekleniyor. Samsung bu projeye 500 trilyon won yani yaklaşık 378 milyar dolar yatırım yapacak. Şirket bu anlamda dünyanın en büyük çip fabrikasının yükünün çoğunu üstlenmeye çalışıyor.

İşte Intel 14. Nesil Core HX taşınabilir işlemcilerin özellikleri

Burada bir fabrikadan değil aslında bir üretim merkezinden ya da bir çeşit işlemci üretim kampüsünden bahsediyoruz. Samsung, bu bölgedeki altı fabrikaya 360 trilyon won yani 272 milyar dolar yatırım yapıyor. Şirket, aynı dev bölgede yer alan üç fabrika ve üç araştırma tesisine 90 milyar dolarlık ek bütçe ayırdı.

Güney Kore hükümeti bu büyük projeye büyük teşviklerle destek veriyor. Bu anlamda hükümet, 2030 yılına kadar bellek dışı çiplerde küresel pazarın yüzde 10’unu ele geçirmeyi hedefliyor. Aynı zamanda Güney Kore hükümeti, Yongin çip üretim merkezini kendi kendine yeterli hale getirmeyi hedefliyor.

Bu anlamda çip üretimi ile ilgili malzeme ve tedarik sürecinde yer alacak firmalar için de Ar-Ge alanı oluşturuluyor. Bu alan 2027 yılında faaliyete geçecek. Güney Kore hükümeti, dünyanın en büyük çip fabrikasının tedarikini tamamen kendi kendine sağlamayı planlıyor. Bu anlamda bu dev tesis 2030 yılında arzın yüzde 50’sini karşılayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu