Haber

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Fransız Kalkınma Ajansı sürdürülebilir kentsel gelişim için anlaştı

İzmir Büyükşehir Belediyesive Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), izmir Türkiye’de sürdürülebilir kentsel gelişim alanında yapılacak yatırımlarda birlikte çalışmak üzere prensip anlaşması imzaladı. Başkan Tunç Soyer’in Paris temasları kapsamında imzalanan anlaşma, su ve arıtma, ulaşım ve atık yönetimi gibi kentsel gelişimin çeşitli alanlarında gelecekte ortak projelerin teşvik edilmesini amaçlıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), Önder Tunç Soyer’in Paris ziyaretinde kentsel gelişim alanında birlikte çalışmak üzere ilke anlaşmasına imza attı. İmzalanmış anlaşma; Su ve arıtma, ulaşım ve atık yönetimi gibi kentsel gelişimin çeşitli alanlarında gelecekteki ortak projeleri teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

izmirTürkiye’nin yeşil, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir şehir olma çabalarını güçlendirmesi açısından değerli olan anlaşmada şunlar kaydedildi: FransaTürkiye’nin Türkiye Büyükelçisi Herve Magro ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından imzalandı. İzmir Büyükşehir BelediyesiAnlaşma sayesinde AFD, İzmir Körfezi’nin su kalitesini ve biyolojik çeşitliliğini güzelleştirmek ve kentin sürdürülebilir kalkınmasını entegre bir şekilde sağlamak için çok aşamalı bir program tasarlamak için AFD’nin finansal ve teknik kaynaklarından yararlanabilecek. iklim değişikliğine karşı atılacak adımlarla

DANIŞMA EKİBİ GÖREVLENDİRİLDİ

Bu hedefler doğrultusunda AFD, farklı alanlarda finanse edilebilecek olası projeleri belirlemek için önümüzdeki günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışacak bir danışman grubu atadı. Çalışma alanları su ve arıtma, katı atık ve su kirliliği, entegre kentsel gelişim, sürdürülebilir ulaşım altyapısı (bisiklet, yürüyüş vb.) ve toplu taşıma olarak belirlendi.

KÖRFEZ İÇİN BÜYÜK YATIRIMLAR

AFD Global İcra Direktörü Philippe Orliange, “Misyonumuz, ortaklarımıza uzun vadeli destek sağlamak. İzmir’deki birçok ulaşım projesini başarıyla finanse ettikten sonra, önümüzdeki yıllarda şehrin sürdürülebilir kalkınmasına daha da fazla katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İklim eyleminin merkezinde şehirler var ve bölgede yaşayan insanların yaşam kalitesini artırmaya yönelik uygulamalara finansman sağlamaya kararlıyız” dedi.

Fransa‘nin Türkiye Büyükelçisi Herve Magro, “Ortak tarihimiz ve ortak anlayışımız olarak Fransa ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasındaki ilişkiyi güçlendirme arzusu, AFD’nin faaliyetlerinin ötesinde, gelecekteki kapsamlı işbirliği için güçlü bir temeldir.” dedi.

YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN UZUN VADELİ ORTAKLIK

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile AFD’nin ulaşım ve su yatırımlarındaki ortaklık ilişkisi uzun yıllara dayanıyor. 2012 yılında şehirdeki yolcu gemisi filosunun 45 milyon Euro’luk AFD finansmanı ile yeni, daha verimli, ekonomik ve düşük karbonlu bir filo ile yenilenmesi, 2014 yılında AFD ile körfez sınırında Konak ve Karşıyaka’da iki tramvay hattının inşa edilmesi 55 milyon Euro finansman, metro Sınır genişlemesinin desteklenmesi amacıyla 2015 yılında 12.45 milyon Euro bedelle AFD finansmanı ile raylı sistem vagonlarının satın alınması, 2021 yılında 125 milyon Euro AFD finansmanı ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve diğer uluslararası finans kuruluşları, Buca metro hattı, Çeşme inşaatı Son dönemde yapılan ortak çalışmalardan bazıları, AFD’nin 2020 yılında İZSU’ya yaklaşık 49,8 milyon Euro’luk finansman sağlamasıdır. Dikili ve Dikili ilçelerinde 1000 km içme suyu şebekesi.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

haberatabey.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu