Haber

Nijer’de darbeciler stadyumu doldurdu

Nijer’de 26 Temmuz’da gerçekleşen darbenin ardından cuntaya desteklerini göstermek isteyen onbinlerce kişi ülkenin en büyük stadını doldurdu.

Niamey’de darbe yanlıları, Ulusal Vatanı Koruma Konseyi’nin (CNSP) davetlisi olarak, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun verdiği sürenin bitimine saatler kala General Seyni Kountche Stadı’nda toplandı. ECOWAS) cuntaya.

Yaklaşık 30 bin kişilik stat tamamen dolarken, CNSP üyeleri de güçlerini gösterip dakikalarca alkışlandı.

CNSP’nin önde gelen isimlerinden Mohamed Toumba, burada yaptığı konuşmada yönetimi bırakmayacaklarının altını çizerek, “Nijer’in ilerlemesine karşı çıkanların Makyavelist planlarının” farkında olduklarını söyledi.

Nijer’de, 1974’te ülkenin kurucu Cumhurbaşkanı Hamani Diori’yi deviren darbeci General Seyni Kountche’nin adını taşıyan stadyumda Nijer bayraklarının yanı sıra Rus bayrakları ve “Wagner + Rusya: Özgürlük”, “Batı’ya karşı Wagner”, “Wagner” : Güvenlik, “Varlık ve güç” yazılı afişler de dikkat çekti.

Cuntaya verilen mühlet gece yarısından önce sona erecek

ECOWAS’ın 30 Temmuz’da askeri cuntaya Başkan Muhammed Bazum’un serbest bırakılması ve görevine iade edilmesi için verdiği 7 günlük süre gece yarısından önce doluyor.

ECOWAS, bu süre zarfında taleplerinin karşılanmaması halinde askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini açıklamıştı.

Askeri müdahale olasılığı, Batı Afrika’daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekti.

Yönetimde askerlerin bulunduğu Burkina Faso ve Mali yayınladıkları ortak bildiriyle Nijer’e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS’ı uyardı, Gine ise cuntaya destek açıklaması yaptı.

Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve Nijerya üyesi oldukları ECOWAS’ın askeri müdahalesine destek vereceklerini açıkladılar.

Cezayir, Libya, Çad ve Moritanya gibi bölgedeki ECOWAS üyesi olmayan ülkeler de ECOWAS’ın askeri harekâtına destek vermediklerini açıkladılar.

Nijer’de darbe

Nijer’de Başkan Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar tarafından gözaltına alındı ​​ve o akşam ordu, iktidarı ele geçirdiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Omar) Tchiani, 28 Temmuz’da Ulusal Vatan Savunma Kurulu (CNSP) olarak adlandırılan cuntanın liderliğini üstlendi ve geçiş hükümetinin başına geçti.

gurgentepeajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu