Sağlık

prof. Gökhan Meriç: “Protez Ameliyatı Olan Hastalar Ertesi Gün Ayağa Kalkıp Yürüyebilir”

Emekli sınıf öğretmeni Canan Pamukçu (71), 4 yıldır her iki dizinde ileri derecede kıkırdak aşınması şikayeti ile ağrı çekiyordu. Anksiyete nedeniyle ameliyat olmayan Pamukçu, ağrılarını dindirmek için farklı işlemler yaptırarak günlük hayatındaki kolay hareketleri sürdürmeye çalıştı. Ağrı nedeniyle tam olarak yürüyemeyince Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Meriç’e başvurdu. Canan Pamukçu her iki dizine aynı anda diz protezi uyguladı. Meriç, “Canin Hanım’da olduğu gibi diz protezi ameliyatı olan kişiler ertesi gün ayağa kalkabiliyor” dedi. Söz konusu.

 

Ameliyat korkusuyla tedavisini hep erteleyen ve zamanla tek başına yürümekte bile güçlük çeken Canan Pamukçu, her iki dizine aynı anda protez ameliyatı uygulamasıyla eski hayatına geri dönebildi. Canan Pamukçu, “Ameliyattan sonraki 3 yılım için çok üzgünüm” diyerek, “Getirdiğim acılara, zor günlere değmedi. Ameliyatla ilgili en ufak bir kötü anım yok. epidural anestezi ile sohbet ederek ameliyatı oldum.Her iki dizimden de ameliyat olmama rağmen ertesi gün ayağa kalktım.”

YILLARCA MALİYET KORKTUĞU İÇİN ERTELEDİĞİ PROTEZ AMELİYATI

Canan Pamukçu, 2019’dan beri yaşadığı süreci şöyle anlattı: “2019’da başlayan diz ağrılarım; Ani bir ateşle gelen ağrıyı istirahat halindeyken ve geceleri uyurken hissetmeye başladım. Yanımda kimse olmadan dışarı çıkmaya korkuyordum. Bunlara ek olarak ameliyat olma kaygım da vardı. Birçok hekimle görüştüm ve fikir aldım; Bir sürü bilgim vardı ama karar veremedim. Sonunda oğlumun yardımıyla Gökhan Bey’e ulaştım ve ameliyat olmaya karar verdim. Her iki dizimden de ameliyat olmama rağmen ertesi gün ayağa kalktım. Eve geldikten sonraki 14. gün koltuk değneği kullanmayı bıraktım. Ben memnunum, acıyla yaşamaya gerek yok. O üç yılı boşa geçmiş yıllarım olarak görüyorum. Belimde 2 tane değersiz fıtığım vardı ama o fıtıklarım dengesiz yürümemden dolayı taşan fıtıklara dönüştü. Şimdi onun da ızdırabını çekiyorum, keşke bu kadar uzun sürmeseydim.”

“GÜNLÜK İHTİYAÇLARINIZI ÇOK RAHAT BULABİLİR”

Ameliyatın ardından kısa sürede normal hayatına dönen Prof. Pamukçu, şu anda sağlık durumunun çok iyi olduğunu belirtti. Gökhan Meriç, “72 yaşındaki Canan ciddi bir ağrı şikayeti ile bize geldi. 3 yıl boyunca küçük tedaviler uygulamasına rağmen bir fayda göremediği için ağrıları devam etti. Her iki dizimize de protez uyguladık. Ameliyattan sonraki gün ayağa kalktık ve kendisine antrenmanlarını gösterdik. Ameliyattan sonra şişlik, yara irin ve akıntı gibi bir problemimiz olmadı. İki hafta sonra koltuk değneği kullanmayı bıraktı ve fizik tedaviye devam etti. Şu anda ağrıları çok az olsa da günlük ihtiyaçlarını çok rahat karşılayabiliyor” dedi.

“GECE UYKUDAN AĞRI NEDENİYLE UYANIRSANIZ KARGİNAL HATASI OLABİLİR!”

Diz-kıkırdak aşınması hakkında bilgi veren Prof. Dr. Gökhan Meriç, konu hakkında şu şekilde konuştu:

“Diz-kıkırdak aşınması, yaşla birlikte kadın hastalarda gördüğümüz en büyük sorunlardan biri. Darbe veya düşme sonucu kıkırdak aşınması olmasına rağmen hastalarda genetik yatkınlık olsa dahi oluşabilen bir durumdur. Kıkırdaklarımız bir örtü dokusudur ve eklemler pürüzsüz bir yüzeydir. Bu sayede günlük hareketlerimizi ağrısız bir şekilde yapabiliyoruz. Sözü edilen kıkırdakların zamanla aşınması ve yıpranmasına bağlı olarak halk arasında kireçlenme dediğimiz ileri düzeyde kıkırdak aşınması olabilir. Kıkırdak aşınmasını erken dönemde önlemek için hastalarımıza diz içi enjeksiyon, kilo verme, antrenman gibi pek çok tedavi formülünü öneriyoruz. Ancak 60-65 yaş üstü hastalarda şikayetler geçmiyorsa; Günlük hareketlerinde sorun devam ediyorsa, 500-600 metreyi bile ağrısız yürüyemiyorsa, geceleri uyandıran ağrı devam ediyorsa diz protezi uyguluyoruz.”

DİZ PROTEZİ İLE İLGİLİ YANLIŞ/EKSİK BİLGİLER VAR!

Diz protezinin eklem kıkırdağının yüzeyindeki örtücü dokunun çıkarılarak buraya metal bir kaplama yerleştirilmesiyle yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Meriç, şu bilgileri verdi:

“Halk arasında diz kemiğinin tamamen kesildiği veya dizin tamamının alındığı şeklinde bir yanılgı vardır. Amacımız yıpranan diz yüzeyini tekrar pürüzsüz hale getirmektir. Bunun için sadece kıkırdak bölgesini alıp oraya metal bir implant yerleştiriyoruz. Eklemde tekrar düzgün bir yüzey oluşturmak için kemikte bir kesi yapıyoruz ama sadece kıkırdak bölgesini alıp metal bir implant yerleştiriyoruz. İki metal yüzeyin ortasına plastik polietilen denilen bir malzeme koyuyoruz. Ayrıca hastanın günlük hayatını rahat bir şekilde geçirmesini sağlıyoruz. Olası risklere karşı önlem alarak ve operasyonun cerrahi tekniğine uygun olarak hastanın diz yapısına en uygun implantı seçerek protez cerrahisindeki başarımızı arttırıyoruz. Amacımız hastanın bir an önce yürüyebilmesini sağlamak ve yatağa bağlı kalmasını engellemektir.

“UYGUN HASTA SEÇİMİ ÖNEMLİ”

“Doğru hastaya doğru protez uygulanması” ilkesinin yerine getirildiğinin, diz protezi ameliyatlarından çok başarılı sonuçlar alınabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Gökhan Meriç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Günümüzde diz protezi ameliyatlarında ameliyat sonrası dönemin hasta açısından oldukça rahat geçtiği söylenebilir. Ameliyattan sonra 4-5 gün hastanede kalan hastaya ameliyat sonrası eğitim ve yürüme teknikleri anlatılır. Amaç hastanın günlük hayatında rahat yürüyebilmesini sağlamak olduğu için hastalarımızı ameliyatın ertesi günü uyandırıyoruz. Ve sistemli hareket etmesini sağlıyoruz. Ayrıca çeşitli ilaç tedavileri ile ameliyat sonrası gelişebilecek riskleri en aza indirerek olası komplikasyonların önüne geçebiliyoruz.”

“HASTA KAS GÜCÜNÜ YÜKSEK TUTURSA YAKLAŞIK 20-25 YIL PROTEZ KULLANABİLİR”

Protezlerin ömrünün hastanın kilosuna ve kullanımına göre 15-25 yıl arasında değişebileceğini belirten Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Meriç, “Kilolu bir hasta ağır aktivite yaptığında oradaki aşınma diğer insanlara göre bir ölçüdür. Bu yüzden hastanın kas gücünü yüksek tutmaya çalışıyoruz. Hasta protez ameliyatından sonra kas gücünü yüksek tutar ve kilosuna dikkat ederse yaklaşık 20-25 yıl protez kullanabilir. Protez bazen genç hastalarda ciddi zorluklarla uygulansa da biz çoğunlukla 60-65 yaş üstü hastalara uygulanmasını tercih ediyoruz. Hasta protez ameliyatı için geç kalırsa veya korkarsa günlük hayatında hep çile çekmek zorunda kalabilir. 1-2 yıl bekleyen hastalar var; Bu dönem sadece hastanın psikolojisini etkilemekle kalmaz, hastanın günlük hayattan kopmasına da neden olabilir. Hasta normalde bir yere gitmek istese de gidemiyor. Hareketsiz olmak kilo almaya neden oluyor ve bu durumda ağrılar artarak hasta için bir kısır döngüye neden oluyor.” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

saricakayahaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu