Dünya

Türk Koroları Dünyaya Seslendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ev sahipliğinde dünya korolarını İstanbul’da buluşturan Dünya Koro Müziği Sempozyumu’nda (WSCM), Türkiye’den 8 koro sahnede muhteşem bir konser verdi. İstanbul, Bursa, İzmir ve Ankara koroları, Türk koro müziğinin çeşitliliğini yansıtan repertuarlarıyla ayakta alkışlandı.

Uluslararası Koro Müziği Federasyonu’nun (IFCM) bu yıl İstanbul’da düzenlenen en büyük etkinliği olan Dünya Koro Müziği Sempozyumu, Kültür ve Turizm Bakanlığı evsahipliğinde benzersiz bir kapanış konserine sahne oldu. Grammy ödüllü Estonya Filarmoni Oda Korosu ve Norveçli konuk şef Ragnar Rasmussen’in “Bridges” konseri ile açılışı yapılan sempozyum, Türk korolarının dünyaya seslendiği kapanış konseriyle müzikseverlere eşsiz bir deneyim yaşattı.

Hem klasik hem de modern tonlar…

Karma korodan kadın korosuna, halk müziğinden pop-caza farklı tarzlarda sekiz koronun bir araya geldiği gecede İstanbul’dan A Capella Boğaziçi, Boğaziçi Caz ​​Korosu, Chromas, Rezonans ve Sirene; Bursa’dan Nilüfer Çoksesli Korosu; İzmir’den Dokuz Eylül Üniversitesi Korosu ve Ankara’dan Jazzberry Tunes, Türk koro müziğinin hem klasik hem de çağdaş tınılarını dinleyicilerle buluşturdu. Binlerce yıllık halk müziği geleneğinin koro müziğiyle buluşmasının bir kutlaması olan konser, Cumhuriyetin 100. yılında koro müziğinin Türkiye’nin tüm müzikleriyle iç içe bir yolculuğunu sanatseverlerle buluşturdu.

‘Değişen Ufuklar’dan ‘Uzun ve İnce Bir Yoldayım’a…

“Değişen Ufuklar” temasıyla düzenlenen sempozyumun kapanış modülü ise Aşık Veysel’in UNESCO 2023 Aşık Veysel’e ithafen “Uzun İnce Bir Yoldayım” adlı çalışması oldu. Seyircilerin ortasında tüm koroların inip şarkı söylediği modül ayakta alkışlandı.

11 farklı yerde 44 konser verildi

Beyoğlu’nda 25-30 Nisan tarihlerinde düzenlenen başta Atatürk Kültür Merkezi, Akbank Sanat, Atlas 1948 Sineması, Borusan Müzik Evi, Garibaldi Sahnesi, Grand Pera Emek Sahnesi, Santa Maria Draperis Kilisesi, St. Antuan Kilisesi ve Taksim Camii Kültür Merkezi. sempozyum, Amerika’dan Afrika’ya, İspanya’dan Endonezya’ya dünyanın en yetkin korolarını ve uzman konuşmacılarını bir araya getirdi. 55 koro ve 2500 korocunun katıldığı, 150’den fazla atölye ve etkinlikle seçkin bir program sunan sempozyum kapsamında 11 yerde 44 konser verildi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu