Ekonomi

Türkiye’de birleşme ve satın alma işlemleri 2024’te artacak

Uluslararası danışmanlık, kontrol ve vergi şirketi EY’nin (Ernst & Young) analizine göre; 2023 yılı sonunda yaşanan olumlu gelişmeler şirket birleşme ve satın almalarına da olumlu yansıdı. 2023 yılında yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin arttığı ve alıcı oranının yüzde 29’a çıktığı görülürken, 2024 yılında hem dünyada hem de Türkiye’de yatırımların artması bekleniyor.

Uluslararası danışmanlık, denetim ve vergi firması EY (Ernst & Young); Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 2023 yılında gerçekleşen şirket birleşme ve satın almalarının toplam süreç hacmi ve sayılarına ilişkin yapılan analize göre; 6 Şubat depreminin etkisiyle yaşanan daralmaya, genel seçim dönemine, ekonomik belirsizliklere ve yakın coğrafyadaki jeopolitik gelişmelere rağmen yabancı yatırımcıların artan ilgisi dikkat çekti. Yabancı yatırımcıların alıcı olduğu süreçlerin oranı 2022’de yüzde 23 iken 2023’te bu oran yüzde 29’a çıktı. Yabancı yatırımcıların coğrafi dağılım bilgilerine göre en fazla yatırım ABD, İngiltere, Avrupa Birliği ve Avrupa ülkelerinden geliyor. Birleşik Arap Emirlikleri.

Yatırımcıların niteliği göz önüne alındığında; Türkiye’de 2023 yılında süreçlerin yüzde 38’inin finansal yatırımcılar tarafından yürütüldüğü, bu süreçlerin Getir (500 milyon dolar), Advantage Capital-Sabancı Yenilenebilir Enerji (185 milyon dolar), Insider (105 milyon dolar) olduğu görülüyor. Türkiye’nin jeopolitik konumu ve Avrupa’ya göre düşük maliyetli yapısı nedeniyle stratejik yatırımcılar ülkemizdeki yatırım fırsatlarını değerlendirmeye devam ediyor. Bu kapsamda 2023 yılında Oyak Denizli Çimento – Tayvan Çimento Şirketi 740 milyon dolar, Stellantis Otomotiv – Tofaş 445 milyon dolar, Aytemiz – Tatneft 336 milyon dolar, Hod Maden – SSR Madencilik 270 milyon dolar, Murat Kablo – Volex 195 milyon dolar, Burgan Bank – Al Rawabi United 188 milyon dolar, Akpet-Tatneft 160 milyon dolar, Mandarin Hotel Bodrum – Pasha Holding 156 milyon dolar, Rönesans Enerji-Toplam Enerjiler 150 milyon dolar, Kale Kimya-Univar 143 milyon dolar, bunlar Türkiye’de öne çıkan stratejik yatırımlar. ortada öne çıkıyor.

 

2024 beklentileri iyimser

2024 yılında ise 2023 yılı sonunda artan faiz oranlarının olumlu etkilerinin hissedilmesi, genel seçimin yarattığı belirsizliklerin geride kalması, salgının küresel piyasalar ve yatırımlar üzerindeki etkisinin tamamen kaybolması bekleniyor. Hem dünyada hem de Türkiye’de artacak. Türkiye pazarının dinamikleri dikkate alındığında endüstriyel üretim, yenilenebilir enerji ve başta kimyasal ürünler olmak üzere gıda yatırımları artacak; Ancak SaaS, finansal teknolojiler, oyun ve e-ticaret alanlarındaki teknolojik girişimlerin ilgi görmeye devam edeceği ve özellikle süreç sayısının artacağı öngörülüyor. EY analizine göre özelleştirme tarafında beklenti; 2024-2026 Orta Vadeli Programa göre özelleştirme gelirleri bir önceki yıla göre artacak.

 

EY Hakkında

EY olarak amacımız; Müşterilerimiz, çalışanlarımız ve toplum için değer yaratırken aynı zamanda sermaye piyasalarında güven oluşmasına ve daha iyi bir çalışma dünyası yaratılmasına da katkıda bulunuyoruz. Dünya çapında 150’den fazla ülkede bilgi ve teknolojimizle hizmet veren ekiplerimizle, müşterilerimizin kontrole olan güvenini sağlarken gelişimini ve dönüşümünü destekliyoruz. Bağımsız denetim, danışmanlık, hukuk, kurumsal finansman, strateji ve vergi hizmetlerimizle iş dünyasının karşılaştığı zorluklara yeni çözümler sunacak gerçek sorular soruyoruz.

EY adı küresel organizasyonu temsil eder ve her biri ayrı bir tüzel kişiliğe sahip olan Ernst & Young Global Limited’in bir veya daha fazla üye firmasını temsil edebilir. Birleşik Krallık’ta faaliyet gösteren bir limited şirket olan Ernst & Young Global Limited, müşteri hizmetleri sağlamamaktadır.

Kişisel Bilgilerin Korunması Kanunu (KVKK) kapsamında; EY’nin kişisel bilgileri nasıl topladığı ve kullandığına ve bireylerin sahip olduğu haklara ilişkin bilgilere ey.com/tr_tr/privacy-statement adresinden ulaşabilirsiniz. EY üyesi firmalar, yerel yasaların yasakladığı alanlarda hukuki hizmet sunmamaktadır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu