Haber

Fransa ile İrlanda arasında su altı elektrik hattı kurulacak

Fransa ve İrlanda, iki ülke ortası su altı elektrik ilişkisinin inşasına yönelik mutabakat imzaladı.

Avrupa Komisyonu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Paris’te yapılan Kelt İlişki Projesi imza merasimine, Fransa Güç Bakanı Agnes Pannier-Runacher, İrlanda Güç Bakanı Eamon Ryan ve AB Komitesi Güç Departmanı Genel Müdür Yardımcısı Mechthild Worsdorfer katıldı.

Anlaşmaya ait değerlendirmede bulunan AB Komitesi Güçten Sorumlu Üyesi Kadri Simson, ” Rusya’dan enerji ithalatının terk edildiği mevcut enerji piyasası durumunda, Avrupa enerji altyapısı her zamankinden daha önemli hale geldi.” sözlerini kullandı.

Simson, İrlanda’nın güneyinde, Fransa’nın kuzeybatısında bulunan Kelt Denizi’nde su altı elektrik hattı kurulmasını öngören Kelt Bağlantı Projesinin, elektrik arzı güvenliği için “güvenli ve yüksek kaliteli bir bağlantı” sağlayarak “İrlanda’nın AB’nin elektrik sisteminden izole olmasına son vereceğini” belirtti.

Anlaşmaya ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulunan İrlanda Başbakanı Micheal Martin, anlaşmadan mutluluk duyduğunu kaydetti.

Başbakan Martin, anlaşmanın hem Fransa hem İrlanda vatandaşları için elektrik arzı güvenliğinin sağlanması ve fiyatların düşürülmesi gibi “somut faydalar” sağlayacağını tabir etti.

2027 yılında tamamlanması planlanan yaklaşık 600 kilometre uzunluğundaki su altı elektrik çizgisi ile İrlanda’da 450 bin haneye elektrik sağlanması öngörülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu