Haber

Sudan’da HDK Komutanı Ordu Komutanlığı Seviyesinde Değişiklik Olursa Müzakereye Hazır Olduğunu İddia Etti

Sudan’da nisan ayının ortasından bu yana orduyla çatışma halinde olan Hızlı Destek Güçleri (HDK) Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu, ordunun komuta kademesinin değişmesi durumunda 72 saat içinde anlaşmaya hazır olduklarını iddia etti.

HDK lideri Dağalu, ne zaman ve nerede çekildiği, HDK’nın sosyal medya hesaplarında yayınlanan kayıtta 3 ay sonra ilk kez sahada görüldü.

Dagalu, güçlerine hitaben yaptığı konuşmada, “darbeci” olarak nitelendirdiği komutanlar tarafından halka dayatıldığını iddia ettiği “lanetli savaş” dramı için halktan özür diledi.

Değişim çağrısı yapan ve barış yanlısı olduklarını öne süren Dağalu, “Silahlı kuvvetlere mesajımız bu ekibin artık değişmesidir. (Ordu komutanı) Burhan ve ekibi teslim olmalıdır. Sudan ordusu değişir, 72 saat içinde anlaşmaya varırız.” şeklinde konuştu.

Ordunun yanı sıra yasa dışı gruplara karşı da savaştıklarını belirten Dagalu, güçlerinin sivilleri yağmalamadığını, hırsızlık yapmadığını veya öldürmediğini iddia etti.

Dagalu’nun nisan ayından bu yana kameralara yansımaması, yaralandığı ya da öldürüldüğü yorumlarına neden oldu.

Birçok sosyal medya kullanıcısı görüntülerin montaj olduğunu iddia etti.

Başkent Hartum ile ülkenin güney ve batısındaki kentlerde HDK ile ordu arasında çatışmalar sürüyor.

Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışma

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davrandığı için tehdit olarak gördüğü HDK’nın 2 yıl içinde orduya tamamen entegre olmasını istiyordu.

HDK’nın yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte sivil hükümetin bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz ve gerilim savaşı, 15 Nisan sabahı Orta Doğu’da başkent Hartum ve çeşitli kentlerde silahlı çatışmaya dönüştü. taraflardan.

Çatışmalarda 3.000’den fazla insan hayatını kaybetti, çok sayıda sivil ve on binlerce kişi yaralandı.

Kamu kurumlarının görevlerini yerine getirememesi ve sahadan detaylı ve güvenilir raporların alınamaması nedeniyle can kaybı sayısının açıklanandan çok daha fazla olduğu varsayılıyor.

Uluslararası Göç Örgütü’ne göre 3,5 milyondan fazla insan ülke içinde ve dışında yerinden edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu